Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Större skogsbränder med klimatförändringarna

  Foto: Bertknot

  År 2009 varnade myndighet för att klimatförändringarna leder till fler och större skogsbränder i den södra delen av Sverige upp till södra Norrlandskusten. I vissa delar väntas antalet högriskdagar öka med 50 procent. 
  Skogsbranden i Västmanland är den största i Sverige under modern tid. Cirka 1000 personer har fått evakuerats. Stora skogsbränder kan bli allt vanligare i Sverige i framtiden, det varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för år 2009 i rapporten ”Skogsbränder under ett förändrat klimat- en forskningsöversikt.”
  I rapporten skriver de att ett större antal bränder och fler stora bränder är sannolikt i södra Sverige. Antalet dagar med högrisk för brand väntas att öka betydligt i södra delen av Sverige upp till södra Norrlandskusten. I vissa delar av östra Götaland väntas antalet högriskdagar öka med cirka 50 procent. Däremot så väntas antalet högriskdagar i Norrland minska lite.
  Däremot så går det inte att säga att den stora branden i Västmanland är ett resultat klimatförändringarna. Det är svårt att säga att en enskild brand eller väderhändelse är på grund av klimatförändringarna. Men det går att säga att risken för fler och större bränder är ett resultat av förändringarna i klimatet. Det kan komma att ske än fler stora skogsbränder i södra delen av Sverige om inte klimatförändringarna hejdas.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!