Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Storsatsning på grönt bistånd

  Foto: Benjamin Stephan

  Klimatförändringarna drabbar redan idag fattiga länder, som inte har samma möjligheter att anpassa sig som de rikare. Nu budgeterar regeringen fyra miljarder till den Gröna Fonden som ska föra över pengar och främst teknik till fattigare länder.

  Grön teknik är delvis otillgänglig för fattiga länder, dels på grund av tekniken är kostsam dels på grund av patent. Under många år har därför tekniköverföring varit en central del av de internationella klimatförhandlingarna. Den Gröna Fonden ska fördela pengar från rika länder till fattiga länder och på så vis förenkla tekniköverföringen. Än har fonden inte använts i praktiken men det finns hopp till att den kommer att kunna göra det snart.
  Nu satsar regeringen fyra miljarder kronor på Gröna Fonden och redan nästa år budgeteras 500 miljoner. Än så länge är det bara nästa års summa som är nya (additionella), hur fördelningen blir under mandatperioden återstår att se. Den nya satsningen är en mångfaldig ökning från den förra regeringen, då alliansen satsade 300 miljoner på den gröna fonden, men som Lena Ek (dåvarande miljöminister) sedan halverade när det framkom att det var tagna ur biståndsbudgeten.
  Mathias Friman, forskare i klimatpolitisk forskning vid Linköping Universitet, kritiserade Lena Ek i våras för att alliansregeringens pengar inte var nya, men är betydligt mer positiv till det nya förslaget när Supermiljöbloggen når honom

  Jag är jätteglad, dels för att det är additionella pengar, dels för att utbetalningarna ska ske så snabbt. Förhandlingsläget inför Lima (FN:s klimatmöte i Lima i december. Red.anm.) är väldigt känsligt och finansieringen är en nyckelfråga, det kan lätta upp stämningen om rika länder kan visa att de tar den Gröna Fonden på allvar. Även Tyskland och Frankrike har också gjort stora satsningar.

  Det var på FN:s klimatmöte i Cancun som den Gröna Fonden instiftades och sedan dess har olika medlemsstater diskuterat vem som ska ge vad och framförallt, hur mycket. Nya pengar och nya satsningar från fler länder, nu återstår bara att Gröna Fonden börjar användas, för den behövs verkligen.
   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.