Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Stort havsreservat genomklubbat av Obama

  korall Foto: Richard Ling

  Igår drev Barack Obama igenom instiftandet av ett marint reservat i Stilla Havet. Området ska skydda arter som valar, delfiner, mantelrockor, hajar, sköldpaddor och koraller från fiske och gruvdrift.
  I juni skrev SMB om Obamas planer på att utvidga ett befintligt reservat mellan Samoa och Hawaii. Presidenten verkställde planerna genom att kringgå kongressen och istället hänvisa till en miljölag om naturskydd.
  Tanken var att områdets yta skulle vara fem gånger större än Östersjön. Beklagligt nog har Obama vikit sig för påtryckningar från Hawaiis tonfiskindustri, och områdets yta har dragits ned med cirka 40 %. Detta trots att ett av de ursprungliga syftena var att skydda ett av världens sista tonfiskbestånd.
  I det skyddade området ingår också ett antal atoller, unika för sitt fågelliv. Obama motiverar beslutet med att havet måste få extra skydd på grund av klimatförändringarna och den försurning av haven som de medför. Försurningen gör ekosystemen extra känsliga.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.