Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Under tisdagen upptäcktes ett tre kilometer långt oljeutsläpp i Piteå hamn. ”Kan blåsa mot naturreservat”, säger saneringsledaren.

  Utsläppet beräknas vara cirka 300 meter brett och tre kilometer brett. Kustbevakning och räddningstjänst jobbar nu febrilt för att sanera vattnet och skydda strandlinjen, rapporterar SVT Norrbotten. Oljeskyddsexperter och material från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har anlänt till Piteå under onsdagen för att hjälpa till.

  Enligt Piteå kommun har man placerat ut absorberingslänsar i de vikar där det förorenade vattnet redan nått land.

  Vi kommer även att pumpa upp förorenat vattnet vid hamnen. Det som komplicerar det hela är att vinden ökar i styrka och det ska regna i natt. Enligt väderprognosen kan det komma att blåsa mot Sandängestranden naturreservat, sa Daniel Granberg, saneringsledare i ett pressmeddelande under tisdagskvällen.

  Samtidigt kommer rapporter om att oljeindränkta sjöfåglar hittats i närheten av utsläppen. Under onsdagskvällen hade vinden vänt ut till havs igen.

  Enligt uppgift ska utsläppet komma från ett holländskt fartyg som tömt sin barlasttank i hamnen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.