Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svante Axelsson: ”25–50 procent av elförsörjningen skulle kunna komma från svenska tak”

  I en debattartikel i Norran skriver Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, att i princip alla har möjlighet att bli en miljövänlig elproducent.

  Potentialen är nämligen stor när det kommer till förnybar energi. Inte minst för solenergi där det finns gott om tak som lätt skulle kunna fyllas med solceller.

  Axelsson skriver:

  Potentialen för egen solel är stor. Det finns enorma takytor att utnyttja bland svenska villaägare. Uträkningar visar att 25–50 procent av Sveriges elförsörjning skulle kunna komma från svenska tak.

  Det som behövs för att komma igång, menar Axelsson, är ett smart utformat system för nettodebitering, något som skulle ”stimulera hushållen att investera i egen el i stället för att vara beroende av de stora bolagen”.

  Axelsson skriver vidare att han och Naturskyddsföreningen är övertygade om att en sådan nettodebitering skulle leda till att allt fler väljer att investera i egen produktion av sol- och vindel, något som skulle kunna bli grunden för ”en ny svensk folkrörelse”.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.