Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenska banker lånar ut miljarder till oljeutvinning i Arktis

  Pixabay CC0 Foto: Pixabay CC0

  – Att bankerna fortsätter finansiera oljebolag som utvinner i Arktis är anmärkningsvärt. Om vi ska kunna leva upp till klimatmålen och undvika katastrofala klimatförändringar måste oljan stanna i marken. Arktis miljö är dessutom extremt känslig och ett oljeutsläpp vore förödande, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

  SEB, som också rankas också lägst i Fair Finance Guides granskning av bankernas hållbarhetsbetyg, satsar mest med 34 miljarder kronor. Därefter följer Nordea med cirka 28 miljarder. Handelsbanken, Skandia och Länsförsäkringar har inte gett några lån till bolagen och har betydligt mindre investeringar i dem.

  Läs också: ”Andra AP-fonden säljer fossila innehav”

  Ekobanken och JAK Medlemsbank säger helt nej till att ge lån till fossilbolag.

  – Det är förstås glädjande att flera av de stora bankerna börjat dra sig undan från oljeutvinning. Nu gäller det att SEB, Nordea, Danske Bank och Swedbank lyssnar på sina kunder och omgående slutar stödja den här typen av verksamhet. Att utvinna olja i Arktis, som redan är hårt drabbat av klimatförändringarna, är bortom cyniskt, säger Jakob König.

  Skicka ett (färdigskrivet) mail till din bank här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.