Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenska kyrkan säljer fossila aktier

  Riddarkyrkan, kyrka, kristendom, religion Foto: Michael Caven

  ”2009 sålde Svenska kyrkans nationella nivå alla sina aktier i olje- och kolbolag och satsade istället på bolag som bidrar till lösningar av klimatkrisen. Nu säljs även det sista ägandet i tre gasbolag”. Det skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande som släpptes i kombination med klimatmötet i New York i helgen.
  Samtidigt släppte de en debattartikel i Veckans affärer där de uppmanar investerare och politiker att agera i klimatfrågan och använda pengarna smartare. De skriver:

  Efter misslyckandet med att komma överens om ett globalt klimatavtal i Köpenhamn 2009 arbetar man intensivt inom FN för att till december 2015 kunna presentera ett avtal som alla parter godtar. FN:s klimatpanel har sedan 1990 varnat för hur klimatförändringarna kommer att påverka jorden och oss människor. På senare tid har många av deras farhågor slagit in i form av ökad torka, kraftiga väderomslag och översvämningar.
  Men klimatförändringarna kan fortfarande hejdas runt om i världen. Ska det ske behöver vi ställa om från fossila till förnybara energikällor och satsa stort på energieffektiva lösningar för att hushålla med våra resurser.
  Det behövs också investeringar för att rusta våra samhällen mot klimatförändringarnas effekter. Internationella Energiorganet (IEA) uppskattar att tusen miljarder dollar per år (cirka 7 000 miljarder svenska kronor), från nu fram till 2050, behöver investeras i förnybara energisystem om vi ska begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Dessa pengar finns redan i systemet men behöver riktas om.

  Det statliga AP-fonderna får sig en känga. I pressmeddelandet står det:

  Svenska kyrkan uppmanar ägare och förvaltare av kapital, inklusive svenska staten och AP-fonderna, att:

  • Ta fram strategier och handlingsplaner för att successivt minska klimatpåverkan i sin kapitalförvaltning och kreditgivning;
  • Öppet redovisa resultatet av detta arbete, övergripande och på fondnivå;
  • Skapa nya, innovativa former för företag, staten och investerare för att göra det attraktivt att investera i till exempel klimatsmarta energisystem. Idag ser vi även hur bland annat lågfossila index och gröna obligationer växer snabbt.

  Dessutom bör den kommande regeringen:

  • Driva på för ett ambitiöst globalt klimatavtal i Paris 2015.
  • Aktivt verka för att EU slutar subventionera kol, olja och gas med mångmiljardbelopp och att EU får en fungerande marknad för utsläpp av koldioxid.
  • Säkerställa att regelverk och ekonomiska styrmedel, i form av t ex skatter och avgifter, främjar långsiktiga och klimatnyttiga investeringar.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!