Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Endast en av fyra svenskar litar på medias klimatrapportering och många vet inte vad de ska tro om klimatförändringarna. Det är en realitet när falsk klimatinformation florerar och förvirrar. 

  Trots att forskare klarlagt att klimatförändringarna sker, att vi människor bidrar till dem och att de leder till omfattande förödelse, visar en ny mätning att nära hälften av svenskarna tycker det är svårt att veta vad som är sant när det gäller klimatförändringarna. En procent har till och med svarat att de tror att klimatförändringarna enbart har naturliga orsaker och åtta procent att de i huvudsak har naturliga orsaker.

  Dessutom visar mätningen att 44 procent anser sig vara dåligt informerade om klimatförändringarna. Samtidigt som den också visar på en djup misstro mot mediers klimatrapportering. Bara 25 procent svarade att de litar på klimatjournalistiken och 20 procent svarade att mediers klimatrapportering är falsk.  

  Svenskarnas misstro och förvirring skulle kunna förklaras av att det faktiskt sprids mycket felaktig klimatinformation, något som enligt forskning gör att människor även litar mindre på korrekt klimatinformation. Enligt en studie från den ideella organisationen The Center for Countering Digital Hate kommer 69 procent av den falska klimatinformationen från tio medier: 1) Breitbart, 2) Western Journal, 3) Newsmax, 4) Townhall Media, 5) Media Research Center, 6) Washington Times, 7) The Federalist Papers, 8) Daily Wire, 9) Ryska statliga medier via RT.com och Sputnik News samt 10) Patriot Post. 

  Flera av de här medierna finansieras av fossila industrier och tillsammans har de omkring 168 miljoner följare på sociala medieplattformar. Deras falska klimatinformation når via sociala medier över hela världen. Det finns även svenska spridare av falsk klimatinformation, varav sajten Klimatbalans, som har över 20.000 följare, är en som blivit omskriven. 

  Den falska klimatinformationen försvårar och fördröjer arbetet med att hantera klimatförändringarna, något som inte bara är allmänt illa för mänskligheten, utan forskning visar dessutom att fördröjda klimatåtgärder framöver beräknas kosta ungefär 4,5 miljarder kronor per år.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!