Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Svenskt jordbruk behöver 20 miljarder per år för en grön omställning

  En ny rapport från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) visar att svenskt jordbruk behöver fem gånger större stöd än idag för att klara av en grön omställning. Enligt rapporten är det här viktigt för att Sverige ska kunna nå nuvarande miljömål.

  LRF beskriver att rapporten, som är framtagen i samarbete med företag som Lantmännen och Arla, är den första som visar vad som behövs för en grön omställning i jordbruket i Sverige och Europa.

  I ett pressmeddelande säger Palle Borgström, chef för LRF, att Sverige har chansen att leda vägen för ett miljövänligt sätt att göra mat på. Detta eftersom Sverige har bra förutsättningar i form av jord, klimat och teknik för att skapa den typen av jordbruk.

  Vad som emellertid inte är tillräckligt, enligt rapporten, är dagens årliga stöd på fyra miljarder kronor. Författarna menar att det istället krävs 20 miljarder varje år för att möjliggöra en övergång till ett miljövänligt jordbruk i Sverige. Bland annat behövs pengar till investeringar i biogas och dammar för att förebygga torka.

  Författarna betonar även att ansvaret för finansieringen av denna omställning inom jordbruket inte bara bör falla på lantbrukarna, eftersom förändringen gagnar alla.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.