Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Jordbruksministrarna i Sverige, Finland, Slovenien och Österrike har bildat en informell lobbygrupp för att motverka genomförandet av EU:s unionsprogram för ökad kollagring och biologisk mångfald i skogarna. I Finland har det blivit politiskt bråk efter bildandet, medan det är tyst i Sverige.

  Gruppen har tagit namnet ”For forests” och startade härom veckan i samband med att EU-ländernas jordbruksministrar möttes i Bryssel.

  Varken den avgångna socialdemokratiska regeringen eller den tillträdande högerregeringen har tillkännagett beslutet. Det fattades vid det absolut sista ministermötet för den socialdemokratiska landsbygdsministern Anna-Caren Sätherbergs del. Dagen efter tillträdde Ulf Kristerssons regering.

  I Finland har initiativet nämnts i korta ordalag på regeringens hemsida. For forests ”främjar skogssamarbete utanför rådets dagordning” heter det kortfattat och neutralt.

  Kritik i Finland från grönt håll ”Gått bakom ryggen”

  Men det kom genast kritik från finske EU-parlamentarikern, miljöpartisten Ville Niinistö.

  Han anser att jordbruksminister Antti Kurvinen (C) gått bakom miljöminister Maria Ohisalos (MP) rygg som inte förankrat initiativet i regeringen. Ett påstående som Ohisala själv bekräftar.

  Lobbygruppens uppgift är att värna den finska skogsindustrins intressen, istället för att främja det allmänna intresset bland finländarna att värna miljön, säger han till till Svenska Yle.

  I ett uttalande i webbtidningen Euractiv framhåller den finske jordbruksministern att ett av lobbygruppens syften är att blockera initiativ från Bryssel som är baserade på ”falska eller ovetenskapliga fakta”.

  Massivt politiskt motstånd i Sverige mot EU:s skogsprogram

  Det svenska och finska skogsbruket är likartat i sina hårdhänta produktionsmetoder och ekonomiskt mycket betydelsefullt i båda länderna. Men politiskt finns det skillnader. I Sverige råder massiv politisk majoritet för uppfattningen att EU inte ska lägga sig i hur skogsbruket hanteras nationellt.

  Den här uppfattningen manifesterades tydligt när EU-förslaget om att återställa 30 procent av ”skadad natur” behandlades i Sverige. I Finland godkändes det, om än inte enhälligt, medan det i Sverige avvisades av samtliga partier utom V, MP och L, vilket SMB berättat om.

  Supermiljöbloggen har frågat nytillträdda landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) pressekreterare om denne blivit tillfrågad av sin företrädare inför bildandet av lobbygruppen. Svaret är ja. Samråd om saken skedde i riksdagen innan Brysselmötet, vilket betyder att den nya regeringen samtycker om bildandet av lobbygruppen för att motverka EU:s inflytande över svensk skogspolitik.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.