Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sverige dåligt förberedd på ett förändrat klimat

  Bild: Tumisu / Pixabay Foto: Tumisu

  Klimatet förändras, även här i Sverige. Trots det är svenska myndigheter, regioner, länsstyrelser och kommuner dåligt förberedda, och få klimatanpassningar har genomförts, visar en ny rapport av IVL Svenska Miljöinstitutet.

  Ett flertal problem med att vi i Sverige inte är förberedda på de klimatförändringar som sker har identifierats. Statens veterinärmedicinska anstalt beskriver till exempel hur smittsamma sjukdomar kommer att öka bland djur i takt med klimatförändringarna, och i en rapport från SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) står att klimatanpassningar är en överlevnadsfråga för det svenska jordbruket.

  Trots det uppenbara behovet av klimatanpassning går det ändå trögt. Enligt IVLs rapport agerar myndigheter först efter att ha fått direktiv, men i regionerna som ännu inte fått några direktiv har knappt några klimatanpassningar alls gjorts. De få kommuner som genomfört en del klimatanpassningar ska ha verkat i samband med att lokal påverkan av klimatförändringar uppmärksammats.

  Slutsatsen av IVLs rapport är att det krävs bättre samarbete mellan samhällsaktörer för att fler klimatanpassningar ska ske, samt att det även krävs större tydlighet vad gäller vems ansvaret är och vem som ska finansiera klimatanpassningarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.