(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Sverige i internationellt samarbete för världshaven

Foto: Cat Holloway, WWF

Ett av FN:s globalt hållbara utvecklingsmål som antogs i helgen handlar specifikt om världshaven, något som Sveriges regering i ett samarbete med bland annat Fiji vill jobba hårt för att uppnå enligt en artikel som publicerats i Svenska Dagbladet.

Goal 14: Conserve and sustainably use the oceans, seas and marine resources

FN:s fjortonde globalt hållbara utvecklingsmål handlar om världshaven, dess föroreningar och andra stora problem som inte enbart hotar den biologiska mångfalden, utan även mänskligheten. Problemen finns idag på alla nivåer och är ett av de mål som Sverige vill jobba hårt med för att förbättra. Tillsammans med bland annat ö-nationen Fiji startas nu ett samarbete för att få fram konkreta förbättringar och resultat.

Det här är ett av de målen som många små kustnära länder slagits mest för, eftersom det är så viktigt för dem och deras livsmedelsförsörjning, säger Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) till SvD på plats vid FN-högkvarteret i New York.

Försurning, temperaturförändringar, överfiske och föroreningar är bara några av de konkreta hot världshaven och alla dess levande varelser står inför. Dessutom ligger en stor del av de aktuella områdena utanför nationella gränser, vilket gör att samarbeten mellan nationerna är av stor vikt, menar biståndsministern.

Den som försöker rädda haven hamnar dock snart på landbacken. Till exempel plast, som består av olja, och industrin kring den är en mäktig industriell kraft, och exemplen har varit många genom historien på att ekonomiska vinning gått före miljöhänsyn, säger Isabella Lövin till SvD.

Dock menar hon att ekonomin även spelar en positiv roll genom till exempel svenskt bistånd och blå ekonomi, där hållbart nyttjande går hand i hand med ekonomisk tillväxt.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.