Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Sveriges köpcentrum energitörstigast i Europa

  Italienska forskning vid forskningsinstitutet EURAC har visat på att svenska köpcentrum är Europas energitörstigaste. Forskningen är en del av ett EU-finansierat samarbete som arbetar för att energieffektivisera köpcentrum i Europa.
  Bakom forskningen ligger det EU-finanserade projektet CommONEnergy, som är ett samarbete mellan flera forskningsinstitutet runtom i Europa. De arbetar för att omvandla köpcentrum från att vara symboler för konsumtion till att vara ”ett fyrtorn av energieffektiv arkitektur”. Enligt statistik som framkommit inom ramarna för projektet är svenska köpcentrum i genomsnitt trettio år äldre och mer än tre gånger fler än genomsnittet i övriga Europa.
  Ett av projektets framgångsrikare försöksplatser är köpcentret City Syd i Trondheim. Från projektets början 2013 till de senaste mätningarna 2016, har köpcentret halverat sin energikonsumtion. Fokuset i utvecklingsarbetet har varit att arbeta mer med naturligt ljust istället för energikrävande belysning och att effektivisera uppvärmningen av köpcentret.
  Robert Lollini, En av projektets ledare och forskare vid institutet för förnybar energi vid det italienska forskningsinstitutet EURAC, har stort hopp till de tekniska lösningar som utvecklats inom forskningsprojektet.

  Som mest kunde vi minska energianvändningen med upp till 75 procent efter renovering och med investeringen intjänad på bara sju år, säger Lollini till Vetenskapsradion.

  Det finns även andra sätt att energiomptimera köpcentrum. En konkret åtgärd som den svenska energiforskaren Sofia Stensson vid forskningsinstitutet Rise förespråkar, är att byta ut den automatiska skjutdörren i svenska köpcentrum med så kallade karuselldörrar.

  De är dubbelt så bra på att hålla inne den varma luften på insidan av byggnaden, så att förlusterna som uppstår när luften strömmar ut ur byggnaden är betydligt lägre, säger Stensson till Vetenskapsradion.

  Arbetet är dock redan på god väg i Sverige. Exempelvis har Bostadsbolaget Vasakronan halverat inköp av energi till sina fastigheter under de senaste sex åren, och planerar att återigen halvera sina fastigheters energikonsumtion med hälften de kommande åtta till tio åren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.