Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Tasman Metal förlorar brytningstillstånd i Norra Kärr

    Högsta förvaltningsdomstolen drar in Tasman Metals gruvtillstånd i Norra Kärr. Anledningen är att gruvan anses innebära för stora risker för områdets känsliga natur.

    Kampen om de Östra Vätternbranterna och Vätterns vatten har pågått sedan 2009, då kanadensiska Tasman Metal fick sin första bearbetningskoncession för att utvinna sällsynta jordartsmetaller i det natursköna Yttergränna. Gruvan skulle ligga nära flera Natura 2000-områden, och befarades hota Vätterns vatten – en mycket viktig färskvattenstäkt. Domstolens beslut att dra in gruvtillståndet hänvisas till att det saknas information om hur alla kringanläggningar, såsom klarningsdammar och sandmagasin, kommer att påverka miljön.

    För Naturskyddsföreningen i Jönköpings län, en av flera aktörer som har överklagat gruvtillståndet, är beslutet glädjande:

    — Vi är överlyckliga, det är helt fantastiskt! Det är ett helt fantastiskt beslut i och med att de underkänner två regeringars beslut, säger vice ordförande Märta Swärd till Jönköpings-Posten.

    Swärd hoppas att beslutet kommer att vara vägledande för framtida beslutsprocesser, och att det i framtiden kommer att bli svårare att bryta mineral i känslig natur.

    Hon får medhåll av miljöjuristen Gunilla Högberg Björck, som har hjälpt till med överklagandet:

    — Jag måste säga att det är väldigt glädjande. Det stärker skyddet av Natura 2000-områden i Sverige. Det är ett viktigt prejudikat, inte bara för Tasman Metals.

    Supermiljöbloggen följde kampen i Gränna på nära håll under hösten. Den första delen i det tvådelade reportaget handlar om närheten till den känsliga sjön Vättern och vår framtida vattensäkerhet. Den andra delen handlar om de sällsynta jordartsmetallerna och vad de används till.

    Frågan är ännu inte helt avgjord. Tasman Metal kan välja att ansöka om tillstånd på nytt, men även om de låter bli så kommer Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller fortsätta att vara av stort politiskt och ekonomiskt intresse.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.