Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.
Enligt en ny rapport av FN:s handelsorgan United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD), så är textil- och klädindustrin mer förorenande och resurskrävande än först väntat. Till och med större än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.
En viktig bakomliggande faktor till detta är den korta livslängd som kläder har idag, både genom att kläder tillverkas av dålig kvalitet men också för att snabba trender inom modevärlden gör att stora mängder kläder slängs varje år. Enligt beräkningar så slängs eller bränns cirka 87 procent av de textilier som används för att tillverka kläder.
Nu har ett antal FN-organ gått samman för att lyfta klädindustrins sociala och klimatrelaterade problem.
Den globala produktion av kläder och skor orsakar åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, och med tillverkningen koncentrerad i Asien är industrin i huvudsak beroende av kol och naturgas för elektricitet och uppvärmning. Om vi fortsätter på samma sätt kan utsläppen av växthusgaser från industrin ha ökat med nästan 50 procent till 2030, säger Elisa Tonda, ordförande för konsumtion och produktionsavdelning vid UN Enviroments ekonomiska avdelning till tidningen Arbetet Global.
Samarbetet kallas UN Alliance for Sustainable Fashion, och samlar tio FN-organ, där UN Environment är ett av dem.
Som lösning på problemet med textilindustrins utsläpp föreslår UNCTAD att vi behöver en beteendeförändring gällande hur vi ser på våra kläder. Vi behöver bli bättre på att ta hand om kläderna, återvinna dem och laga dem. Det skulle gå långt i att minska klädindustrins klimatpåverkan, tillsammans med att klädprocenterna går bort från slit- och slängproduktion.
SMB bevakar frågan om hållbart mode. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till