Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Dumheter Nyheter

  Tidigare oljeveteran ordförande för COP29

  Klimattoppmötet COP29, som äger rum november 2024, kommer att gå av stapeln i Azerbajdzjan. Mötet kommer återigen att faciliteras av fossilindustrin. Mukhtar Babayev, Azerbajdzjans minister för ekologi och naturresurser, som har en lång bakgrund i fossilindustrin, blir ordförande.

  COP28 i Dubai skapade debatt när Sultan Al Jaber, chef för Förenade Arabemiratens statsägda oljebolag, utsågs till ordförande för klimatmötet. Han reserverade sig mot skrivelser om att fasa ut fossila bränslen, och hävdade att det ”saknas forskning” som stöttar att det är vad som krävs för att klara 1.5 grader.

  Nu står det klart att även årets COP-ordförande kommer att ha rötter i fossilindustrin. Innan Mukhtar Babayev tillträdde som minister i den Azerbajdzjanska regeringen arbetade han för det nationella oljeföretaget Socar i 26 år.

  Enligt BBC ser tidigare förhandlare COP29 som en konferens med lägre profil än fjolårets. Tanken är att fokus ska ligga på att komma överens om nya, långsiktiga mål för finansiering. Men miljörörelsen är även i år skeptisk till att överlåta ordförandeskapet till makthavare som varit bidragande till klimatkrisen.

  Vi uppmanar återigen UNFCCC [Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar] att omedelbart ingripa och kasta ut de stora förorenarna från klimatförhandlingarna, att se till att förhandlingarna hålls i god tro och att avlägsna de personer som vill göra vinst på bekostnad av världens mest sårbara människor, säger Alice Harrison från Global Witness till BBC.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.