Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Tidigare Supermiljöbloggare släpper Gretabok

  Prick tre år efter startskottet för Greta Thunbergs skolstrejk kommer boken ”Er tystnad är nästan värst av allt” – Berättelsen om en tonåring som startade en världsrörelse. Författare är Anders Hellberg, som under flera år var skribent på SMB.

  Boken följer de tre första skälvande veckorna i augusti och september 2018 när Greta precis börjat sin strejk utanför riksdagen. Anders Hellberg, som är miljöjournalist och driver sajten Bokdjuret, tog den numera ikoniska bilden på Greta i den gula regnjackan.

  Hur var det att följa Greta under de första veckorna?

  – Det jag minns väldigt starkt är hur allt vägde rätt mycket fram och tillbaka där i början. Det var inte alls självklart att skolstrejken skulle få ett sådant enormt genomslag som den så småningom fick. Jag tror därför att det är flera delar som har samverkat här, som tillsammans skapade något av en perfekt storm.

  Hur menar du då?

  – För det första hade vi den då 15-åriga Greta: modig och provokativ som få, men också oerhört kunnig i klimatfrågorna och oerhört kommunikativt skicklig. För det andra hade hon en närmast perfekt tajming med sin skolstrejk. Det här skedde ju efter en sommar där Sverige och stora delar av Europa drabbats hårt av både torka och bränder. Det skedde också precis innan ett riksdagsval, och ytterligare några veckor senare skulle FN:s klimatpanel komma med en av sina viktigaste rapporter, som handlade om vilken enorm utmaning världens länder har framför sig om 1,5-gradersmålet ska kunna nås. Så klimatfrågan fanns hela tiden i bakgrunden under den här perioden.

  Vem borde läsa boken?

  – Det här är en bok som handlar om Greta och hennes skolstrejk, men också om klimatkrisen, om engagemang och om ungas roll i samhället. Så jag siktar ganska brett!

  Du verkade ju som skribent på Supermiljöbloggen under många år. Vi har också hört att SMB nämns i boken – i vilket sammanhang?

  – Haha, ja precis, det stämmer! När klimatmagasinet Effekt, som jag då jobbade för, skulle läggas ned 2019 i samband med tidningens tioårsjubileum, ja då fick jag ett gäng frågor av Supermiljöbloggen (läs artikeln här: “Lite av en filmisk slutstrid vi har framför oss nu”). En av frågorna var vilken Effekt-artikel jag aldrig skulle glömma. Och då pratade jag på om den där regniga augustieftermiddagen året innan när jag tog vad som råkade bli det numera ikoniska fotot på Greta i sin gula regnrock. Hela det stycket finns återgivet i boken.

  – Och det här blir ju faktiskt rätt spännande. För om boken nu kanske ska översättas till andra språk, som exempelvis engelska, blir det då att jag intervjuades av The Super Environmental Blog? Det låter onekligen rätt bra.

  Er tystnad är nästan värst av allt” ges ut på Ordfront Förlag med Gretas godkännande och hälften av författarintäkterna går till The Greta Thunberg Foundation.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!