← Tipsa oss!
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Torka hotar den globala matsäkerheten

Foto: Pexel (user: icon0.com)

Med högre temperaturer kommer förekomsten av extrem torka att öka. Detta förutspås slå hårt mot vetet, vilket är den enskilt viktigaste grödan för världens matförsörjning. Samtidigt som den globala uppvärmningen förutspås leda till allt mindre veteskördar beräknas efterfrågan på spannmål fortsätta öka.

I en nyligen publicerad vetenskaplig artikel prognostiseras att sextio procent av världens vetearealer kommer vara drabbade av extrem torka vid slutet av århundradet. Detta är en markant ökning från dagens femton procent. 

För varje grads uppvärmning förväntas veteproduktionen minska med mellan 4 och 6,5 procent till följd av torka. Även om den globala uppvärmningen skulle begränsas till under två grader – i enlighet med Parisavtalet – kan veteproduktionen alltså minska med över tio procent.

Samtidigt anger FN:s organisation för livsmedel och jordbruk (FAO) att efterfrågan på spannmål med all sannolikhet kommer att öka med över fyrtio procent under de närmaste trettio åren.

Vete är den mest handlade grödan idag och står för tjugo procent av det totala kaloriintaget i världen, vilket gör att förändringar i produktionsmängden och priset på vete har stor påverkan på den globala matsäkerheten. Vete är också den gröda som odlas utan artificiell bevattning i störst utsträckning globalt.


Supermiljöbloggen bevakar den globala uppvärmningen och dess följder. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

>>Läs mer om vad vi vill göra här

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra