Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Torka på gång – pandemin riskerar att förvärra situationen

  Foto: Thorsten Frenzel från Pixabay

  Torkan sommaren 2018 var en av de hittills värsta extremväder vi haft i Sverige och nu finns risk för ytterligare en torr sommar. Enligt SMHI riskerar grundvattnennivåerna att minskas kraftigt. För att göra det hela ännu värre, Coronapandemin har lett till att vi stannar hemma och gör av med mer vatten än normalt. 

  Enligt SMHI är nivåerna i de stora grundvattenmagasinen lägre än vad som är normalt den här tiden på året i östra och sydligaste Götaland, östra Svealand och i fjällkedjan. För att nivån ska höjas behövs mycket regn. 

  Torka och vattenbrist för med sig många negativa aspekter, 2018 fick vi till exempel erfara enorma problem som uppstod i de gröna näringarna när bönder inte kunde vattna sina odlingar och inte fick tillräckligt med foder till sina djur. LRF, Lantbrukarnas Risksförbund, uppskattade därtill böndernas ekonomiska förluster till 6,6 miljarder kronor. 

  Den här sommaren har vi ytterligare en aspekt att oroa oss för. På grund av Coronapandemin är vi i högre utsträckning hemma och använder mer vatten. Blir det varmt på sommaren fyller människor på sina pooler, vattnar gräsmattor och använder helt enkelt vattenkranarna mer, vilket kan göra att vattnet snabbare tar slut. 

  Utifrån det här är det viktigt att människor tänker på hur de använder vatten. Naturvårdsverket skriver att man ska respektera bevattningsregler, men även att markägare skulle kunna jobba förebyggande genom att anlägga fler våtmarker för att öka tillgången till vatten. Våtmarkerna kan även påverka det lokala klimatet så att det inte blir så varmt. 

  Det vi enligt Naturvårdsverket kan göra för att framöver minska risken för att extremväder är att minska vår klimatpåverkan. Det vill säga, att vi ska leva mer klimatsmart och genomföra nödvändiga förändringar på samhällsnivå för att klimatförändringarna ska sakta ner. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra