Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Trumps mur även en hård stöt mot klimat och djurliv

  Foto: US Fish & Wildlife Service

  En mur mellan Mexiko och USA skulle förutom att förhindra människors frihet även påverka både klimatet och regionens djurliv.
  Ända sedan Trump tillkännagavs som presidentkandidat har artiklarna duggat tätt: En mur ska byggas mellan USA och Mexiko! Men förutom att resultera i en förlegad demonstration av ’vi’ och ’dem’ skulle ett sådant projekt även föra med sig några mindre omtalade konsekvenser.

  1. En mur av detta slag skulle kräva stora mängder cement, ett material vars produktion är en av planetens stora koldioxidbovar. Enligt uppskattningar som har presenterats i Bloomberg New Energy Finance skulle muren leda till uppemot 1.9 miljoner ton koldioxidutsläpp beroende på hur hög den är. Det är lika mycket som 401,344 personbilar släpper ut under ett år.
  2. En mur skulle hindra regionens djur från att röra sig fritt i jakt på vatten, mat eller en partner. Forskare har redan sett hur djur i området har påverkats negativt till följd av redan existerande stängsel och avgränsningar. Särskilt riskabelt är det för många av de utrotningshotade djur som lever vid gränsen, som enligt den amerikanska Fish and Wildlife Service uppgår till över 100 arter.
  3. En mur skulle minska den naturliga utbredningen av olika växtarter. Regionen huserar inte bara stora mängder djur utan även en uppsjö av plantor, en del av dem hotade.

  I en tid då klimatförändringar har gett sig till känna i de flesta delarna av världen kan man fråga sig huruvida det vore smartare att investera i någonting annat. Förnybar energi ska tydligen vara i ropet…

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra