Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Två valjaktsaktivister gripna på Färöarna

  De två medlemmarna i Sea Shepherds naturskyddsförening greps tisdags efter att ha försökt stoppa den traditionella slakten på grindvalar. Om de döms som skyldiga riskerar de fängelse i upp till två år. Fallet prövas i färöisk domstol idag, torsdag.

  Det var den danska flottan som arresterade Susan Larsen från San Fransisco och Tom Strearth från Bremen, efter att de följt efter en båt som misstänktes driva in ett dussintal grindvalar i en vik, där de skulle slaktas för hand. Metoden kallas grindadráp och är en traditionell färöisk valjaktsmetod. Rosie Kunnuke, talesperson för Sea Shepherd kommenterar till The Guardian:

  I hundratals år har människor på danska Färöarna drivit in migrerande grindvalar och andra valarter till grundare vatten för att slakta dem. Grindadráp är den största slakten på marina däggdjur i Europa, och den är kritiserad för att vara både grym och onödig.

  Vidare kommenterar Paul Watson, Sea Shepherds grundare och medgrundare av Greanpeace:

  Vi tar död på haven. Cirka fyrtio procent av all mat på jorden kommer från havet. Fyrtio procent av den maten går till att mata andra djur som människor sedan äter. Istället för att döda valar måste vi få fler av dem. Allt liv i haven beror av fytoplankton, och fytoplankton beror av valarna. Vi måste stoppa det industriella fisket. Vad vi gör på land har ingen betydelse om vi inte låter havet leva.

  Nyligen godkände det självstyrande Färöarna en ny lag om grindvalsjakt, som skärper straffet för aktivister som stör jakten. Sea Shepherd har ett dussintal aktivister utposterade på öarna för att sabotera för valjägarna. Enligt organisationen slaktades trettiotre valar 2014, och 1300 valar 2013. Metoden försvaras med argumentet att jakten är en lokalt förankrad, förnybar källa till mat.

  Färöarna, som ligger mellan Island och Norge, är tillsammans med Japan samt nämnda två stater de ända fyra länderna som trotsar det internationella förbudet mot valfångst som trädde i kraft 1985.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!