Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Nyupptäckt havsström kan bidra till ökad förståelse för klimatförändringar

  En ny havsström har upptäckts av norska forskare. Havsströmmen går från Island till Färöarna och har fått namnet ”Iceland-Faroe Slope Jet”. Upptäckten kan bidra ökad förståelse för klimatförändringar.

  Sent i oktober rapporterade den norska nyhetssajten NRK om en ny havsström som upptäckts av norska forskare vid Bergen universitet och Bjerknescentret för klimatforskning. Upptäckter som denna kan få stor betydelse för vår förståelse för klimatförändringar.

  Jag tror att om vi verkligen vill förutse hur framtiden kommer se ut så bör vi lära oss mycket om havet och hur strömmarna fungerar idag, säger Stefanie Semper, huvudförfattaren till en av två studier som publicerats i nature communications till NRK

  Den nyupptäckta strömmen är en del av det cirkulära system som bland annat innefattar den varma golfströmmen. Det varma vattnet kyls av ju längre norrut det kommer för att sedan sjunka och bilda kallvattenströmmar söderut. Iceland-Faroe Slope Jet är en del av den djupa cirkulationen och går från Island till Färöarna. 

  Havsströmmar kan påverkas av klimatförändringarna, vilket i sin tur kan påverka cirkulationen i Atlanten. Redan idag syns det förändringar i havets processer på många ställen. 

  Enligt CICERO-forskaren Bjørn Hallvard Samset har havströmmars beteende generellt stor påverkan på klimatet och att om strömmen skulle sakta ned skulle det kunna få stora konsekvenser, till exempel vet man att där strömmen stannar helt blir det väldigt mycket kallare. 

  Den nya upptäckten ger forskare ytterligare möjligheter till att öka kunskap och förståelse för den vattenplanet vi bor på och studera det komplexa system av strömmar som påverkar vår planet och dess klimat.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!