Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Tyskland ber Löfven fortsätta Vattenfalls kolkraftssatsning

  Foto: Dergenaue - CC-BY-SA-2.0-DE.

  Tysklands energiminister skriver i brev till Löfven att det är viktigt för honom personligen att Vattenfalls kolkraftssatsning fortsätter. Samtidigt inleder Riksrevisionen en granskning av Vattenfall. Enligt tyska energiministern går det inte att samtidigt avveckla kolkraften och kärnkraften.
  I brevet som finns att läsa på altinget skriver Tysklands energiminister Sigmar Gabriel (S) att han vore tacksam om statsminister Stefan Löfven (S) kunde använda sitt inflytande så att Vattenfalls investeringar i kolgruvorna Welzow-Süd II och Nochten II fortsätter. Annars menar Gabriel att Vattenfalls två nya kolkraftverk kommer att behöva stängas senast 2030 istället för 2050 och att många jobb skulle förloras. Energiminister Gabriel skriver även i brevet att Tyskland har bestämt att kärnkraften ska avvecklas till 2022 och att det inte kommer att gå att samtidigt avveckla kolkraften och kärnkraften.
  Men enligt Greenpeace så går det att avveckla kärnkraften och snabbt minska användningen av kolkraft i och med att ökningen av förnybar energi varit större än förlusten av energi från de kärnkraftverk som hittills har stängt.
  Vattenfall  undersöker just nu möjligheten att sälja brunkolsverksamheten vilket också oroar energiminister Gabriel, skriver Svenska Dagbladet. Det verkar också finnas en eventuell köpare, ett tjeckiskt energibolag har nu visat intresse för att köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet, rapporterar Dagens Nyheter. Energiminister Gabriels parti, tyska socialdemokraterna, anses sedan tidigare stå nära kolindustrin. Stefan Löfven säger till Svenska Dagbladet: 

   Vi har varit tydliga från regeringens sida att vi vill att Vattenfall ska bli ett ledande aktör vad gäller ren och förnyelsebar energi, men det är upp till Vattenfalls ledning och styrelse att hantera det på bästa sätt, både för företaget men också i relation till de länder där det är verksamt. Vi har absolut ingen ambition om att Vattenfall ska agera på ett sätt som skadar Tyskland.

  Men under valrörelsen lät det lite annorlunda , då  Löfven sa att ”Vattenfall ska självfallet inte öppna nya kolgruvor”, vilket Supermiljöbloggen skrivit mer om här.
  Energiminister Gabriel är inte den enda tyska politikern som hört av sig till svenska politiker om Vattenfalls kolkraft. Det tyska miljöpartiet har vädjat till det svenska miljöpartiet att Sverige bör fasa ut Vattenfalls kolkraft istället för att sälja den till någon annan som fortsätter med kolkraften, vilket du kan läsa mer om här. 
  Vattenfalls miljöförstörande verksamhet och ekonomiska problem har gjort att Riksrevisionen idag kommit med besked om att de kommer att granska Vattenfalls arbete med att nå upp till mål om miljön och lönsamhet, rapporterar Dagens Nyheter.
  Bakgrunden är att det statliga svenska bolaget Vattenfall äger 5 kolkraftverk i Tyskland och just nu bygger två nya kolkraftverk och vill öppna två nya kolgruvor. Tyskland vill avveckla kärnkraften och satsar stort på sol och vindenergi, men samtidigt så har Tysklands produktion av brunkol också ökat. Produktionen av brunkol har mellan 2010-2013 ökat ungefär lika mycket som vindkraften, skriver Svenska Dagbladet. Men enligt Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, så beror Tysklands ökning av koldioxidutsläpp inte på kärnkraftsavvecklingen, utan snarare på att kol har ersatt gas.
   
   
   

  Hej SMB-läsare!
  Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Hej SMB-läsare!
   Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra