Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Unesco varnar Australien: Sista chansen att rädda barriärrevet

  Stora barriärrevet Foto: eutrophication&hypoxia (CC BY 2.0)

  Australien får uppskov för det hittills misslyckade bevarandet av Stora barriärrevet. Klarar landet inte de nya kraven kommer det mäktiga korallrevet att sättas upp på listan över hotade världsarv.

  Stora barriärrevet är världens största system av korallrev och utsågs till världsarv 1981. Revet är större än kinesiska muren och syns från rymden. Det mäktiga revet rymmer en hög biodiversitet med många olika habitat och arter och är därför en viktig plats även globalt. Redan 2012 släppte FN-organet Unesco en rapport om hoten mot Stora barriärrevet, och världsarvskommiten hotade då med att sätta upp revet på hotad-listan.

  Att förbättra vattenkvaliteten, minska exploatering av kusten, urlakningen av jordbruksmarker och att öka skyddet mot klimatförändringar har sedan Unescos varningar varit prioriterade frågor för miljöorganisationer i Australien, men även politiskt har barriärrevet behandlats. Arbetet har resulterat i en bevarandeplan som gäller till 2050, och en lista över åtgärder som ska förbättra miljön. Unesco bedömer att planerna är så bra att barriärrevet rent formellt inte är hotat, än.

  Hade revet listats som under fara hade det påverkat landet både ekonomiskt och politiskt enligt Robert Lambert, assisterande professor i miljöhistoria vid universitet i Nottingham och en expert inom miljöturism.

  – Jag tror att Australien har vaknat upp under de senaste tre åren och insett hur viktigt korallrevet är globalt sett, och har åtagit sig de nödvändiga åtgärderna för att skydda det, säger Robert Lambert till the Ecologist.

  Unesco har gett Australien uppskov med kraven på att förbättra miljön kring barriärrevet, men om inte miljön är förbättrad, eller om Australien inte lyckas följa bevarandeplanen till år 2020, kommer världsarvet att läggas till på listan över världsarv som är i fara. Världsarven på den hotade listan bevakas lite extra och de flesta världsarven ligger i krigshärjade regioner eller fattiga länder. För de fattiga länderna kan den hotade listan vara ett mål i sig, då de kan få tillgång till fondpengar för att bilda bevarandeplaner till exempel.

  För ett rikt land som Australien skulle listningen i första hand bli en pinsam utnämning.

  – Om barriärrevet hade blivit listat som ”i fara”, hade Australien blivit omskakat av internationell kritik, säger Robert Lambert.

  Det i sig skulle äventyra den viktiga turismen, och landets internationella anseende.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.