Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Uppvärmningen går snabbare än tidigare trott

  Foto: Pixabay

  Växthusgaser i atmosfären värmer jordens medeltempereratur mer än vad man tidigare har trott. Det visar nya klimatmodeller som väntas ta över de nuvarande modellerna som används av FN:s klimatpanel IPCC.

  I de senaste årens klimatforskning och i sammanställningar av bland annat IPCC har de så kallade RCP-scenarierna (CMIP5) använts för att beräkna olika scenarier över hur växthuseffekten kommer att förstärkas i framtiden. Utifrån dessa har sedan olika handlingsalternativ kunnat utvecklas.

  Den nya generationen av klimatmodeller går kollektivt under beteckningen CMIP6 och består av ett 30-tal olika modeller som använder sig av mer avancerade datorer och bättre analyser av vädersystem, partiklar och hur moln utvecklas i en varmare värld. Beräkningarna ska sedan utgöra grund för den nya forskningen som kommer att presenteras i vetenskapliga artiklar och som utvärderas i FN:s klimatpanel IPCC:s nästa stora klimatrapport (AR6) som publiceras 2021-2022.

  SMHI har nu gjort de första beräkningarna med den nya versionen som visar hur mycket den globala medeltemperaturen stiger vid olika scenarios, och utfallet är allt annat än uppmuntrande.

  Ralf Döscher, chef för SMHIs klimatmodelleringsenhet Rossby Centre säger att de nya klimatberäkningarna bekräftar bilden att uppvärmningen sker snabbare än vad som tidigare beräkningar visat.

  Fler modeller visar liknande resultat, att uppvärmningen sker snabbare, och det bekräftar att det är angeläget att arbeta med utsläppsminskningar.

  Forskarna vid SMHI undersöker nu varför de nya beräkningarna visare en snabbare klimatförändring än vad som hittills varit känt. Framförallt allt är det temperaturen i Arktis som ser ut att kunna stiga mycket snabbare än den globala medeltemperaturen. Enligt Torben Koenigk, enhetschef för global modellering på SMHIs Rossby Centre, kommer det påverka havsisen, som minskar i alla SMHI:s scenarier.

  Följer vi de medelhöga eller högsta utsläppsvägarna i framtiden så kommer havsisen i Arktis att försvinna helt under sommaren. Om vi lyckas begränsa uppvärmningen kommer mindre is att smälta i Arktis och framför allt kommer den lokala temperaturökningen i Arktis bli mindre.

  Detta är dock bara första steget i en lång kedja till en färdig klimattjänst som kan användas i arbetet med att anpassa samhället till ett förändrat klimat. Först måste klimatberäkningarna jämföras med andra forskargrupper som gjort motsvarande beräkningar för att sedan samlas och koordineras i en gemensam öppen databas. Efter det kan sedan SMHI göra de regionala bearbetningar som kan ligga till grund för klimattjänsten.

  Dessa beräkningar visar tydligt att modeller ofta tenderar att underskatta – och inte överskatta – klimathotet. Så frågan är vad vi väntar på?


  Su­permil­jö­blog­gen tar strid för klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skri­ben­ter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.