Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utdöendet av fågelarter sker fem gånger snabbare än tidigare trott

  Fågelarter dör ut mycket snabbare än vad forskare tidigare kunnat beräkna. Det visar en ny studie.

  Forskare talar allt mer om att vi befinner oss i ett sjätte massutdöende och de senaste åren har ett flertal forskarrapporter varnat för den pågående massdöden bland insekter och småkryp. I Tyskland har den samlade mängden av alla insekter som har fångats på drygt 60 platser över landet minskat med 75 procent på knappt 30 år. Det har även visats att 40 procent av antalet insekter globalt är utrotningshotade. Om utvecklingen fortsätter på samma sätt kan insekterna vara helt försvunna om bara 100 år.

  Precis hur fort arter dör ut har varit svårt att bestämma, eftersom utdöendet bara är ett sista steg i en lång process där en art blir allt mer sällsynt med tiden. Skattningar på utrotningstakten har hittills baserats på de arter som redan försvunnit. När människan dessutom alltmer breder ut sig på jorden ökar arters utdöendetakt.

  I en ny vetenskaplig studie har nu forskare gjort en mer noggrann skattning av hur fort fågelarter dör ut. De baserade sin skattning på förändringar i internationella naturvårdsunions IUCNs Röda lista från 1988 till 2016. Det skriver forskning.se om.

  Genom att använda sig av matematisk matrisberäkning har forskarna kunnat räkna ut hur fort arter dör ut just nu. Det sker fem gånger fortare än tidigare beräkningar visade, och ungefär 1 000 gånger snabbare än innan moderna människans påverkan.

  Studien visar också hur effektiva insatser har varit för att bevara biologisk mångfald. Genom att jämföra med arter där bevarande insatser inte hade satts in kunde forskarna räkna ut att riktade insatser har minskat utdöende med minst 40 procent. Förhoppningsvis kan denna typ av forskningsresultat leda till att vi framöver kan se större satsningar på bevarande insatser för att värna den biologiska mångfalden.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.