Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utsläppen ökade till historiskt höga nivåer 2021

  Transportsektorn står för en knapp femtedel av de globala utsläppen. Foto: William / Unsplah

  Det blev ingen grön återhämtning efter pandemin. Istället ökade de globala utsläppen mer än någonsin, visar IEA:s årliga sammanställning.

  Internationella Energiorganet (IEA) har analyserat förra årets utsläppsdata från alla världens länder. Resultatet är extremt illavarslande. Koldioxidutsläppen sköt i höjden med 6 procent och 2 miljarder ton koldioxid – en ökning som i absoluta termer saknar motsvarighet i historien.

  En stor orsak till utsläppsboomen är kolkraften, i synnerhet Kinas kolberoende. Kina bygger nu mer kolkraft än de gjorde för fem år sen. Samtidigt stod Kina för hela 33 procent av världens utsläppsökning, bara under 2021.

  Det finns ändå vissa framsteg på det fossilfria området. Trots bakslaget med kolen stod förnybara energislag och kärnkraft för en större andel av elektriciteten än kol under 2021.

  Sammantaget poängterar IEA att utsläppsmönstren är ett tydligt bevis på att världen misslyckats med att använda pandemin för att ställa om från fossil energi. Förra året väckte IEA – som historiskt sett bjudit på fossiltunga framtidsanalyser – uppmärksamhet med en ovanligt skarp rapport där de slår fast att omedelbart måste upphöra med utvinning av olja, kol och gas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!