Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Utsläppen i Sverige ökar – om konsumtionen räknas in

  Statistik från Naturvårdsverket visar att utsläppen från Sverige har ökat – om konsumtionen av varor som importerats från andra länder räknas med i slutnotan.

  Som bekant har utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat med 20 procent mellan 1990-2012. Naturvårdsverkets statistik som varje år rapporteras till FN enligt klimatkonventionen är baserad på de inhemska utsläppen, dvs utsläpp som genereras från produktion och energianvändning på hemmaplan. Men om man istället redovisar utsläppen baserat på konsumtionen, så visar Naturvårdsverket att de samlade utsläppen är betydligt större, och dessutom har ökat.

  Enligt Naturvårdsverket har de totala utsläppen från konsumtion i Sverige ökat från 100 till 115 miljoner ton koldioxidekvivalenter mellan 1993-2010 om konsumtionsutsläppen räknas in. Beräkningsmetoden som använts är så kallad miljöutvidgad input-outputanalys och kopplar utsläpp per bransch till konsumtion, och samtidigt har utsläppen från produktion som går till export räknats bort. Naturvårdsverket är först inom EU med att utveckla indikatorer som visar på sambanden mellan konsumtion och utsläpp.

  Med konsumtionsbaserad redovisning av utsläppen kan vi få en ärligare bild av vilken miljöpåverkan vår konsumtion ger upphov till i andra länder. Eva Ahlner från Naturvårdsverket som medverkat till att ta fram statistiken säger till tidningen Riksdag och Departement att ”Det finns inget politiskt beslut att vi ska redovisa det här utan det har vi gjort på eget initiativ. Men om vi ska kunna satsa pengar på att göra det framgent och förbättra statistiken måste det finnas en beställare i form av regeringen.”

  Naturvårdsverket har föreslagit att den nationella utsläppsstatistiken ska kompletteras med utsläppsbaserad statistik i rapporten Färdplan 2050 som är underlag till regeringens kommande proposition om ett Sverige utan nettoutsläpp 2050.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.