Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Varmare klimat drabbar jultomten

  Jultomten påverkas också av klimatförändringarna för ingenstans på jorden stiger medeltemperaturen så snabbt som i Finland. Det här bekräftar teorin om att medeltemperaturen i länderna nära polerna ökar snabbare än andra länder.
  Sedan 1847 har medeltemperaturen i Finland ökat med mer än två grader, det är den snabbaste ökningen i hela världen. Men för tomtens del skulle det inte hjälpa att flytta till Sverige, för även här har medeltemperaturen ökat med ungefär två grader. Klimatologen Sverker Hellström säger till SvD:

  Här har medeltemperaturen ökat med cirka två grader sedan 1860, medan den ”bara” ökat med 0,7 eller 0,8 grader globalt. På 1980-talet tog det verkligen fart.

  Det innebär att både Sverige och Finland redan har överstigit den två gradersökning som världen kommit överens om att inte överskrida till 2050. Anledningen till att ökningen går så snabbt i norden är närheten till Nordpolen. Sverker Hellström förklarar att på platser som har liten värmeinstrålning (som vi har under vintertid) blir det extra tydligt att mer utsläpp av växthusgaser leder till mindre värmeutstrålning. Den snabba temperaturhöjning som skett i Finland och i Sverige beror på mildrare vintrar.
  Tomten kan inte ha det lätt.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!