Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Värmeböljan i Nordamerika osannolik utan global upphettning

  Klimatförändring orsakad av människan gjorde värmeböljan som drabbade delar av Kanada och USA i slutet av förra månaden 150 gånger mer sannolik. Det visar en snabb forskningsanalys som därmed bekräftar den påverkan den globala upphettningen redan har på extremväder.

  Värmeböljan som nyligen drabbade västra Kanada och USA chockade många. Den värmekupol som la sig över områden innebar hundratals nya värmerekord inom några dagar med temperaturer som låg över 20 grader det normala. Värst blev det i den lilla staden Lytton en bit utanför Vancouver i västra Kanada som tre dagar i sträck slog värmerekord med först 46,6 grader, som blev 47,9 grader för att öka ytterligare till 49,6 grader. Det är temperaturer som är långt ifrån det normala i Kanada och som snarare hör hemma i Mellanöstern. Extremvärmen ledde till hundratals dödsfall och med torkan och värmen kom sedan även bränderna som bland annat brände ner ”rekordstaden” Lytton.

  Enligt en analys utförd av World Weather Attribution (WWA) – som är specialiserade på att använda datormodellering för att undersöka kopplingarna mellan pågående väderhändelser och klimatförändringar – skulle den extrema värmeböljan ha varit ”praktiskt taget omöjlig” utan mänskligt inflytande.

  Genom att jämföra den observerade värmen med maximala dagliga temperaturer från klimatmodeller plus temperatursimuleringar av en atmosfär oförändrad av effekten av stigande växthusgaskoncentrationer kunde de dra slutsatsen att den redan globala medeltemperaturökningen på 1,2 grader gjorde den extrema värmeböljan minst 150 gånger mer sannolik.

  Analysen var mer utmanande än liknande studier, inklusive de senaste årens värmeböljor i Västeuropa och Ryssland, säger medförfattare Geert Jan van Oldenborgh, en klimatmodellerare vid Kungliga nederländska meteorologiska institutet (Royal Netherlands Meteorological Institute) till Nature. Topptemperaturerna som observerades var upp till 5 grader högre än tidigare rekord i regionen. Dessa ytterligheter gjorde det svårt att fastställa exakt hur sällsynt en värmebölja av sådan styrka kan ha varit under svalare perioder tidigare och hur ofta det kan förväntas inträffa i det nuvarande klimatet, säger han.

  Det är också möjligt – även om det inte är bevisat – att klimatförändringar orsakar fler och mer intensiva lokala extrema värmehändelser än i ett svalare klimat. Om så är fallet kan det fler rekordvärmeböljor än vad befintliga klimatmodeller förutspår, säger WWA:s Friederike Otto, klimatforskare vid Universitet i Oxford i Storbritannien till Nature och tillägger att detta är stark varning om att vi måste studera värmeböljor mer.

  Stadsplanerare och räddningsarbetare över hela världen behöver därför förbereda sig för återkommande värmeböljor och de effekter de kommer ha på människors hälsa och på jordbruk och infrastruktur, menar medförfattare Maarten Van Aalst, chef Röda Korset och Röda Halvmånens klimatcenter.

  Värmeböljor har med andra ord redan blivit en rejäl hälsoutmaning för människor och djur. Nyligen visade en studie i Nature Climate Change att omkring 37 procent av de värmerelaterade dödsfallen i världen beror på klimatförändringar orsakade av människan. Och redan 2014 publicerade Nikos Christidis, klimatforskare vid Storbritanniens Met Office en studie i Nature Communications som visade att extremt varma somrar som tidigare inträffade kanske vart femtionde år nu inträffar vart femte år istället.

  Därmed rör det sig inte om ett framtida problem längre, vilket även Michael Wehner, seniorforskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory och medförfattare till WWA-studien betonar:

  Global uppvärmning är inte våra barnbarns problem; det är vårt, här och nu.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!