Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ett nytt värmerekord på 18,3 grader har nu uppmätts på Antarktis. Temperaturen höjs snabbare här än på många andra platser på jorden, vilket kan få stor påverkan på havsnivåhöjningen världen över.

  Även om sådana här extrema temperaturtoppar med rätta skapar uppmärksamhet, måste vi komma ihåg att det samtidigt pågår en ännu mer oroande trend med en långvarig höjning av medeltemperaturerna i Antarktis.

  Det skriver Greenpeaces expeditionsledare Frida Bengtsson i ett mejl till DN och hänvisar till rekordtemperaturen 18,3 plusgrader som uppmätts på en forskningsstation i Antarktis. Ovanligt varm luft lyckades kortvarigt ta sig in över den nordligaste delen av Antarktiska halvön och temperaturen steg med 12 grader på tre timmar. Miljöorganisationen har den senaste månaden studerat hur pingvinkolonier i Antarktis kraftigt minskat under effekterna av klimatförändringar.

  Den tidigare toppnoteringen var från 2015 när samma plats noterade 17,5 grader, enligt World Meteorological Organization (WMO). Den ”Antarktiska regionens” högsta temperatur är 19,8 grader uppmätt i januari 1982 på Signy Island, rapporterar SMHI

  Det är en del i en oroväckande trend där temperaturen i Antarktis nu höjs snabbare än på många andra platser på jorden. Antarktiska halvön hör till de snabbast uppvärmande platserna i världen med nära 3 grader under den senaste 50-årsperioden, skriver WMO i ett uttalande. Och som IPCC:s specialrapport om havet och planetens frusna delar visade får nu utsläppen av växthusgaser allt större påverkan på världens hav och istäckta områden.

  WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas var tydlig i sin oro för bland annat Antarktis när man presenterade sina preliminära klimatdata för 2019 under FN:s klimatmöte i New York i höstas:

  Klimatförändringarna och deras inverkan accelereras snarare än saktar ner. Havsnivåerna stiger och vi är mycket oroliga för hur isarna i Antarktis och Grönland krympt så abrupt.

  Denna oro är särskilt grundad i att när de stora landisarna på Grönland och Antarktis smälter höjs nämligen havsnivåerna över hela jordklotet. Det betyder att smältvatten från isarna på Antarktis höjer vattenståndet runt Sveriges kuster mer än smältvattnet från Grönland och innebär bland annat att SMHI nu måste uppdatera sina beräkningar gällande havsnivåhöjning runt Sveriges kuster. Det kallas för ”havsnivåfingeravtryck”.

  Uppvärmningen har gjort att mängden is som smälter årligen från det antarktiska istäcket har sexfaldigats mellan 1979 och 2017, enligt WMO, och allvarligast är läget för Thwaites-glaciären med smeknamnet ”domedagsglaciären” på grund av sin enorma storlek och för att den smälter så snabbt. Enligt nya rön kan hela glaciären nu vara på väg att kollapsa, vilket skulle kunna orsaka en havsnivåhöjning med upp till två meter.

  Det nyligen satta temperaturrekordet ska nu granskas av WMO innan det kan bli officiellt, men oberoende av det är det ytterligare en påminnelse av klimatkrisens påverkan och behov av bättre åtgärder.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!