Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vasaloppet tar krafttag mot nedskräpningen

  Öppet spår. Foto: Mikael Forslund, 1/3-2015 © Mikael Forslund Produktion AB Manhemsvägen 34 791 31 Falun Mobil: 070-663 26 14 E-post: mf.produktion@telia.com Fax samt tel: 023-79 55 99 Hemsida: http://www.mikaelforslundproduktion.com Org nr: 556675-0047 VAT: SE 556675004701 Bankgiro: 5748-7191 IBAN: SE76 8000 0816 6197 4078 9731 BIC/Swift code: SWEDSESS Bank: Swedbank Foto: Mikael Forslund

  Nu drar den snart igång, Vasaloppets vintervecka med skidåkning för både elit och motionär, ung som gammal. Arrangörerna meddelar att de kommer ta krafttag mot nedskräpningen för att värna miljön, något vi på SMB välkomnar med öppna armar. 
  Det är förbjudet att skräpa ner, det skadar miljön och dessutom är vasaloppsspåret ett naturreservat. Trots detta ser arrangörerna en ökad nedskräpning under Vasaloppets olika sportveckor, något som nu får dem att ryta till.

  Tyvärr har skräpet i spåret snarare ökat på senare år och som ett led i vårt hållbarhetsarbete där vi har miljöarbetet i fokus väljer vi nu att se till att det blir märkbara konsekvenser för den som bryter mot regeln, säger Eva-Lena Frick, vd för Vasaloppet.

  För att underlätta för åkarna att slänga skräpet på rätt ställen införs fler skräpzoner längs spåren utöver de som tidigare funnits. Med bättre och tydligare skyltning hoppas de nu på en positiv effekt under årets arrangemang.

  Vi är inte ute efter att sätta dit någon samtidigt som vi vill visa att vi tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar. I dag återvinner vi cirka 15 ton pappersmuggar och arbetar för att få till 100 procent källsortering men här behöver vi våra deltagares hjälp, säger Eva-Lena Frick.

  För de som ändå väljer att skräpa ner inför Vasaloppets arrangörer ett tidsstraff på 15 minuter, något som inte bara påverkar årets tider, utan kan ge konsekvenser till 2018 års lopp.

  Vi kommer att ha personal på plats i de officiella langningszonerna som både informerar och bevakar att regeln följs. Vi har också varit i kontakt med andra arrangörer, bland annat En Svensk Klassiker, som också vill sprida budskapet om nolltolerans mot nedskräpning i de olika arenorna och förhoppningsvis är det här snart en självklarhet för deltagare i alla större svenska motionsarrangemang, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.


  Under Vasaloppets vintervecka 2017 är det tillåtet att slänga skräp på tre olika sätt: 

  • I soptunnorna vid Vasaloppskontrollerna
  • I de markerade skräpzonerna mellan varje Vasaloppskontroll
  • Där du som deltagare vet att en ledare eller anhörig plockar upp det som du slänger

   

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.