Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Världen står inför stora miljöutmaningar, men samtidigt finns initiativ som inger hopp. Ett sådant exempel är parlamentet i Demokratiska republiken Kongo som beslutat att skydda ett tropiskt skogsområde lika stort som Frankrike, inklusive 108 000 kvadratkilometer orörd skog, genom Kivu-Kinshasa Green Corridor-lagstiftningen.

    Den vidsträckta gröna korridoren i Kongobäckenet beskrivs ofta som världens största naturliga kolsänka. Den fångar varje år 1,5 miljarder ton CO₂ och är hemvist för över 10 000 arter, inklusive unika arter som Okapi och Röda colobusapor. Dessa skogar spelar en avgörande roll inte bara för global biologisk mångfald utan även för klimatet. Beslutet innebär nu att nära 14 procent av Kongos yta är skyddad natur.

    Skydd av natur är dock inte enbart Kongos ansvar. Globalt är cirka 17,6 procent av landytan och 8,4 procent av havsområdena skyddade enligt Protected Planet Report 2024. Dock är det globala målet mer ambitiöst, det så kallade 30×30 målet, innebär att minst 30 procent av jordens yta ska vara skyddad till år 2030. När 2030 nu snabbt närmar sig, är det tydligt att ett utökat skydd av dessa områden är avgörande för att bevara biologisk mångfald och ekosystemtjänster som rent vatten och luft, samt för att mildra klimatförändringarna.

    I Sverige är ungefär 15 procent av landets yta formellt skyddade, en siffra som alltså ligger långt under 30-procentsmålet. De skyddade områdena inkluderar nationalparker, naturreservat och andra områden reglerade genom miljöbalken, avsedda att bevara Sveriges biologiska mångfald och naturarv. Kanske kan Sverige dra inspiration från Kongo i sina strävanden att utöka sina skyddade områden.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.