Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Västerländska second handplagg bildar sopberg i Ghana

  Kläder som skänkts av västerlänningar men som inte fått någon ny ägare hamnar på Ghanas kust – där ett sopberg börjat växa till sig. 40 procent av kläderna som kommer till landet uppskattas gå till spillo.

  Det är Jamestown beach, belägen i Ghanas huvudstad Accra, som svämmar över av oönskade kläder som donerats av västländer. Kläderna har i huvudsak köpts in i större volymer av lokalbor som hoppats kunna sälja kläderna vidare – men en stor del av plaggen har istället hamnat på strandens sopberg. 

  Majoriteten av dem uppges komma från lågpriskedjor, enligt Mailonline. Att plaggen håller lägre kvalitet lyfts fram som ett centralt problem, eftersom de sällan håller för att användas av en andra eller tredje ägare. 

  I textil- och modebranschen är det nyproduktion av kläder som står för de största utsläppen. Att handla begagnat är alltså i regel ett bättre val, men second handverksamheten har sina baksidor. Utöver sopberg som det på Ghanas kust listar Svensk Handel så kallad “fulinsamling” i illegalt utställda klädcontainrar, stölder av inlämnade plagg, kläder som dumpas i naturen och illegal vidareförsäljning som vanliga problem. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.