Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall går emot sina hållbarhetsmål och storsatsar på kol och gas


  När Supermiljöbloggen rapporterar om statliga Vattenfall är det sällan rolig läsning. Vi har rapporterat om att de insett att de inte har trovärdighet i miljöfrågor och då slutar kommunicera miljö istället för att förändra sitt beteende a.k.a slutat med greenwash, att de har dolt säkerhetsbrister i kärnkraftverk och att de vill öppna nya kolgruvor. Nu är det dags igen.

  Dagens Industri avslöjar att Vattenfall är på väg att göra en rekordinvesteringar på satsningar på fossil energi. Investeringar för tiotals miljarder i kol- och gaskraftverk är planerade i raka motsats till sina egna hållbarhetsmål. Inte nog med att satsningarna kommer att led till ökade utsläpp, enligt experter på Swedbank är det dessutom dåliga investeringar.
  Enligt regeringen och Erik Thedéen, Statssekreterare på Finansdepartementet är Vattenfall dock på väg åt rätt håll men Vattenfall är enligt Erik Thedéen som en båt, en båt som är väldigt svår att vända:

  Det går åt rätt håll, men Vattenfall kan jämföras med en supertanker. Det tar lång tid att svänga om den här supertankern. I dag är produktionen från förnybart ungefär 2 procent och man investerar ungefär 17-18 procent i förnybart, så det är ganska tydligt att man styr mot mer förnybart, säger Erik Thedéen.

  En snabb googling visar att knepet att jämföra Vattenfall med en supertanker gjordes redan 2009, då av Centerpartisten Jan Andersson. De flesta vet dock att de visst går att svänga en supertanker men om regeringen sen 2009 inte testat att vrida på ratten är det såklart svårt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.