Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfall sluter avtal med Boliden om energiomställning

  Det svenska gruvbolaget Boliden och den stora energiproducenten Vattenfall ingår ett nytt samarbete för att göra deras verksamheter mer fossilfria.

  Enligt ett pressmeddelande ska det nya samarbetsavtalet som sträcker sig över fyra år fokusera på tre områden: teknikutveckling genom elektrifiering av gruvor och smältverk, cirkulär ekonomi och att göra Bolidens verksamheter fossilfria.

  Det är mycket positivt att Vattenfall och Boliden kan göra det här tillsammans. Det kommer att kräva ett teknikskifte och investeringar i nya lösningar men möjligheterna finns där för båda företagen. Industriella partnerskap av den här sorten är mycket viktiga för vägen framåt mot elektrifiering av industrin och ge möjlighet till ett fossilfritt liv inom en generation, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall.

  Fokuset ska enligt Magnus Hall vara att elektrifiera Bolidens verksamhet, främst genom att utveckla batterier och laddningslösningar för gruv – och transportverksamheten.

  Kritiserade företag i framkant

  Både Vattenfalls och Bolidens verksamhet utomlands har under de senaste decennierna kritiserats ur miljösynpunkt. Det statsägda aktiebolaget Vattenfall har fått hård kritik från miljörörelsen för de kolkraftverk de äger i Tyskland, som står i skarp kontrast till de vattenkraft- och vindkraftsanläggningar de äger i Sverige.

  Läs mer: Se vad SMB tidigare skrivit om Vattenfall

  Boliden har fått kritik för deras skadliga gruvverksamhet i Sydamerika, bland annat i dokumentären Blybarnen och Boliden, som handlar om en giftskandal som Boliden var involverad i på 80-talet i Chile. Samtidigt ligger de teknologiskt i framkant i fråga om att elektrifiera och ställa om deras verksamheter.

  Läs mer: Se vad SMB tidigare skrivit om Boliden:

  Vad man än tycker om Vattenfalls och Bolidens smutsiga historiska och nutida verksamhet, så är det oundvikligt att alla samhällssektorer måste ställas om. Det inkluderar även gruvindustrin. I det sammanhanget är detta nya avtal mellan Boliden och Vattenfall välkommet.


  SMB bevakar frågan om energisektorns omställning. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.