Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vattenfalls VD: Ny kärnkraft är inte lönsamt

  Nu har även energijätten Vattenfall, en av världens största miljöbovar, gjort sin hemläxa i ekonomisk matematik och kommit fram till att ny kärnkraft är långt ifrån lönsamt. 

  I dagarna besöker den avgående energiministern Maud Olofsson Sveriges kärnkraftsdistributörer för att reda ut om vi kan få någon kärnkraftsenergi i vinter, eller om det, trots löften från Maud i våras, kommer bli än mindre energi från den osäkra kärnkraften i vinter. Just nu står sex av tio kärnkraftsreaktorer stilla på grund av körförbud efter att svenska kärnkraftverks säkerhet ifrågasätts, något vi skrev om tidigare idag.

  Öystein Löseth, VD för Vattenfall, spår att det i framtiden kommer bli ett överskott på svensk energi. Den svenska basindustrin för energiförbrukande storföretag är däremot oroade över att kärnkraftsverken står stilla och vill istället bygga ännu mer reaktorer för att säkerställa energibalansen. Som svar på detta säger Öystein att det är svårt att göra kärnkraften lönsam för företagen. Ett av Öysteins argumenten för att nya reaktorer blir olönsamma är de nordiska ländernas, då främst Danmarks, satsning på förnybar energi. Öystein vill först se mer lönsamhet och drift i dagens reaktorer innan man får för sig att nya reaktorer är den enda lösningen.

  Anledningen till Vattenfalls plötsliga utspel bör sättas i det energioligopolpespektiv som Sveriges energibolag befinner sig i:

  1. Vattenfall är politikerkontrollerat
  2. Vattenfall är vinstdrivande
  3. Vattenfall har en oligopolposition på marknaden
  4. Vattenfall har de facto vetorätt för kärnkraft
  5. De stora energijättarna äger olika delar av Sveriges kärnkraftsreaktorer
  6. Inget företag äger 100 procent av en reaktor

  Framför allt är det Öysteins framtidsvisioner om ett nordiskt överskott som kan ifrågasättas eftersom en eventuell elbrist innebär att elbolagen kan tjäna mer pengar på mindre produktion. Frågan blir nu hur de andra eljättarna reagerar på vattenfalls utspel.

  Tillsvidare kan vi njuta av Vattefalls tappra försök att få företaget att framstå som snälla och gröna genom sång. Bedöm själv om de lyckas.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.