Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Veckans miljöcitat – om klimatkatastrofer, miljögifter och hembygdsnostalgi

  Mil­jö­ci­ta­ten du inte får missa. Här är veckans värsting­ar och visdomar.

  Varje vecka sägs det otroligt mycket smarta saker i mil­jö­de­bat­ten. Men också mycket som är helt galet. Vi på Su­permil­jö­blog­gen vill dela med oss av alla dessa guldkorn som vi stöter på varför vi avslutar varje söndag med att pre­sen­te­ra fem av de absolut bästa mil­jö­ci­ta­ten från den gångna veckan.

  Mycket nöje! (Obs, citaten nedan har ingen inbördes ordning, och det är upp till dig som läsare att avgöra om du tycker det är en värsting eller visdom.)

   

  – Det är det som är lite läskigt tycker jag, att det ändå är så pass många, 35 av 49 (undersökta miljögifter) som finns i mig och som jag för över till mitt barn som är helt oskyldigt.

  Vetenskapens värld på SVT visar Folke Rydéns dokumentärfilm Den andra vågen där trebarnsmamman Cecilia Ramning kommenterar resultatet av ett blodprov som tagits.

   

  Tror du på larmrapporterna? Ja Nej

  Expressen rapporterar om att forskare kunnat visa att halten av koldioxid i atmosfären i veckan passerat gränsen 400 ppm, och passar samtidigt på att fråga sina läsare om de tror på larmrapporterna.

   

  Trots att vi ”bara” uppnått 0,8 graders uppvärmning – mindre än hälften till den så omtalade tvågradersgränsen – avlöser klimatkatastroferna varandra.

  Journalisten Shora Esmailian skriver i Dagens Nyheters serie Min stund på jorden att fattiga människor redan i dag drabbas extremt hårt av klimatförändringarna (där den ”typiska klimatflyktingen är en fattig kvinna i Syd”) men att detta uppmärksammas väldigt lite eftersom dessa människor lever i ”världssystemets periferi”.

   

  Att försöka kliva bort från denna ordning handlar inte om nationalism eller isolering. Det handlar om att minska sina anspråk på naturens och andra människors resurser så att världen blir mindre ohållbar och mindre ojämlik.

  David Jonstad, journalist och författare, skriver på Effektbloggen ett svar till Daniel Mathisen som i Dagens Arena upprörs över vad han kallar ”den nationella hembygdsnostalgin i klimatpolitiken”.

   

  – I didn´t know it was traditional for Swedish people to eat contaminated fish. It seems a strange tradition to me.

  SVT:s Uppdrag granskning gräver i sitt senaste program Gift på export fram en debatt i Europaparlamentet från 2011 där Glennis Willmott, parlamentariker från Storbritannien, är lite undrande över Anna Maria Corazza Bildt (M) som precis försvarat att Sverige ska ha ett undantag och tillåtas fånga och sälja lax med för höga halter av miljögiftet dioxin.

  Missade du de bästa miljöcitaten från förra veckan? Kolla här!

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.