Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Vi går mot klimatkatastrof om inte utsläppen minskar nu”

  Hoesuung Lee i Klimatpanelen var en av presentatörerna av måndagens rapport. Foto: Supermiljöbloggen

  År 2025 är året då utsläppskurvan för växthusgasutsläppen måste börja peka nedåt. Och fem år senare, 2030, ska dagens utsläpp ha minskat med 48 procent om 1,5-gradersmålet ska nås. Så löd beskedet i klimatpanelens rapport under måndagen. Vissa ljuspunkter finns dock trots det allvarliga läget.

  Vad den här rapporten gör är att visa hur vi ska ta oss mot en värld som går att leva i, nu är det upp till oss, betonade Jim Skea, en av tredje arbetsgruppens ordföranden i IPCC:s livestreamade presskonferens.

  Denna klimatpanelsens sista delrapport i arbetsprogrammet AR6 har fått namnet ”Att begränsa klimatförändringen” vilket är en ironisk titel eftersom den mänskliga civilisationen ännu går i rakt motsatt riktning.

  FN:s generalsekreterare Antonio Guterres var barsk när han inledde presentationen liksom han var när delrapport två lades fram för några veckor sedan. Världens tröga politiker fick en mycket besk kommentar.

  De säger en sak men gör en annan. Den här rapporten är en klagoskrift över brutna löften. Vi går nu mot en värld där temperaturen blir mer än dubbelt så hög mot vad Parisavtalet slog fast. Den världen kommer inte gå att leva i. Så våra ledare måste börja leda.

  Trots den allvarliga tonen pekade denna tredje rapport ändå på ljuspunkter. Det är på den politiska nivån som nu omfattande beslut måste tas om att lämna kol- och oljesamhället.

  Det som innebär ett hopp, betonade flera medverkande vid presskonferensen, är att verktygen och kunskapen finns. Kostnaden för förnybar energiteknik har till exempel på några få år rasat med omkring 80 procent. Och villigt investeringskapital finns. Och i absolut bästa fall, betonade en delegat, blir det katastrofala Ukrainakriget en knuff för omställningen när rysk gas och olja ska sluta konsumeras.

  Det är bara att erkänna att vi inte klarade av att kick-starta våra ekonomier i grön riktning efter covid-pandemin. Men vi har kunskapen, och vi behöver rivstarta den här månaden, inte nästa. Annars går vi rakt in i klimatkatastrofen, varnade Ingrid Andersen, chef för FN:s miljöprogram.

  IPCC:s tredje delrapport inom arbetsprogrammet AR6 kan laddas ned här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.