”Vi måste fördela användningen av resurser mer rättvist”

Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.
Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.
Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:
– Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.
Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.
_______________
I dag har turen kommit till Håkan Wirtén.
Vad jobbar du som?
– Jag är generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.
Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det?
– Det är svårt att välja, alla mål hänger ihop. Men mål 12, Hållbar produktion och konsumtion, är särskilt angeläget för oss i Sverige som har ett stort ekologiskt fotavtryck, det vill säga en livsstil med stor negativ påverkan på planeten. I WWF:s senaste Living Planet Report låg Sverige på tionde plats i världen med störst fotavtryck per person! Ska vi utrota fattigdomen globalt, minska klimatpåverkan och använda naturen på ett mer hållbart sätt måste vi fördela användningen av resurser mer rättvist.
Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra?
– Se gärna WWF:s tips om Bilen, Biffen, Börsen och Bostaden – fyra områden där vi var och en kan bidra genom våra konsumtionsval. Vi behöver alla också fortsätta ställa krav på beslutsfattarna att de tar sitt ansvar för en mer hållbar framtid.
_________
Läs mer:
Mål 12: Främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster.
Tidigare artiklar i serien:
13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”
16/6 Mattias Goldmann, Fores: ”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”
18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”
27/6 Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sverige: ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”
4/7 Måns Nilsson, Stockholm Environment Institute: ”Alla målen har lika stor vikt”

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till