Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  ”Vi måste lägga in en extra växel”

  Foto: Miranda Karlsson

  Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör på Sida, om FN:s globala mål för hållbar utveckling, och vad man själv kan göra för att bidra till att målen ska kunna nås.

  Världens länder enades förra året under FN:s flagg om 17 globala mål för hållbar utveckling. Sammanlagt finns 169 olika delmål, och siktet är inställt på att nå dem senast år 2030.

  Professor Johan Rockström har i en intervju med Svenska dagbladet efterlyst en ”nationell folkbildningskampanj” om målen i Sverige. Han har sagt till tidningen:

  – Går man ut på gatan är det knappt en kotte som vet vad utvecklingsmålen är för något. Trots att det är den viktigaste agendan som finns i världen för att säkra vår långsiktiga välfärd.

  Supermiljöbloggen vill förstås hjälpa till. Därför har vi valt att fråga människor från en rad olika håll i samhället hur de ser på arbetet med målen.

  _______________

  I dag har turen kommit till Charlotte Petri Gornitzka.

  Vad jobbar du som? 

  – Jag är generaldirektör på Sida.

  Om du bara får välja ett mål eller ett delmål som du vill lyfta fram lite extra, hur är det formulerat och varför väljer du det? 

  – Alla mål är egentligen lika viktiga och hänger ihop för att vi ska kunna nå alla mål, det är ju dit vi vill komma. Men mål 1 känns ändå lite extra speciellt: Avskaffa fattigdom i alla dess former, överallt. Det är ett rättvisemål, där alla ska med, eller på engelska: ”Leave no one behind”.

  – Fattigdom är inte bara avsaknad av pengar utan handlar också om att inte kunna utnyttja sina mänskliga rättigheter som att känna personlig säkerhet, ha mat att äta och tillgång till rent vatten och sanitet eller att inte få tillgång till hälsovård eller utbildning. Dit är det en bra bit kvar, och vi måste lägga in en extra växel.

  Om man är en person som kanske inte har järnkoll på alla 17 mål och 169 delmål, men som ändå vill bidra till att målen ska kunna nås, har du något tips på vad man då kan börja med att göra? 

  – Alla kan – och ska – bidra med något, allt efter egna förutsättningar. Läs på vad målen i stort handlar om, då kommer idéerna om hur man själv kan bidra. Börja lokalt, med dig själv, och värna klimat och miljö genom att åka mindre bil, sopsortera, köpa varor som producerats på ett hållbart sätt och utöva din konsumentmakt. Du kan också bidra genom att läsa läxor med egna eller andras barn, och genom att engagera dig i utvecklingsfrågor.

  _________

  Läs mer:

  Mål 1: Avskaffa all form av fattigdom överallt.

  Tidigare artiklar i serien:

  13/6 Karolina Skog (MP): ”Politiker på alla nivåer i samhället har ansvar att koppla samman sina beslut med de globala målen”

  16/6 Mattias Goldmann, Fores”Börja med det som är enkelt, kul och lönsamt”

  18/6 Nina Ekelund, Hagainitiativet: ”Samarbete är avgörande för att lyckas med de globala utmaningarna”

  27/6 Cecilia Chatterjee-Martinsen, WaterAid Sverige: ”Vi kan inte ens föreställa oss hur det är att leva utan rent vatten”

  4/7 Måns Nilsson, Stockholm Environment Institute: ”Alla målen har lika stor vikt”

  5/7 Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF: ”Vi måste fördela användningen av resurser mer rättvist”

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra