Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Viktigaste valfrågorna? Miljö och klimat, enligt unga

  Foto: Public Domain

  När Novus frågade unga vilka valfrågor som är viktigast för dem hamnade klimat och miljö överst på listan. Däremot tror de inte att det är dessa frågor som kommer att dominera debatten. Samtidigt visar en undersökning från Aftonbladet och Inizio att nio av tio svenskar anser att klimatförändringarna är mycket eller ganska allvarliga, och sex av tio oroas över hur framtidens klimat kommer att påverka oss i Sverige.
  Tusen unga mellan 18-29 år fick svara på vilka tre politiska frågor som var viktigast för dem, i en undersökning av Novus för P3 Nyheter. 14 procent svarade att klimat och miljö var allra viktigast, vilket gör det till det populäraste ämnet. Tätt därefter kom skola och utbildning, och på tredje plats invandring.
  I Aftonbladet och Inizios undersökning, där man tillfrågat väljare i alla åldrar, skiljer uppfattningen om hur allvarliga klimatförändringarna är mycket mellan väljarna för de olika partierna. Svarsalternativen var Mycket allvarliga, Ganska allvarliga, Inte särskilt allvarliga, Inte alls allvarliga, samt Tveksam, vet ej. Bland Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativs väljare anser runt 90 procent att klimatförändringarna är mycket allvarliga. För Socialdemokraterna och Centerpartiet är det runt 70 procent, medan 60 procent av Liberalernas väljare svarat så.
  Av Kristdemokraterna och Moderaternas väljare är det bara hälften som anser att klimatförändringarna är mycket allvarliga, och hos Sverigedemokraterna är det 30 procent. Men till och med hos Sverigedemokraternas väljare, som ser minst allvarligt på klimatförändringarna, är det 70 procent totalt som anser att klimatförändringarna är mycket eller ganska allvarliga.
  Det är också olika hur mycket klimatfrågan prioriteras i de olika partierna. Moderaterna säger sig vilja satsa mer på miljö- och klimatfrågor men tycker fortfarande inte att planetens framtid är det viktigaste inför nästa års val.

  Vi vill ju bli bättre i klimatfrågor, vi har precis utsett en klimat- och miljöpolitisk talesperson som ska få ett större utrymme, även om det inte är de viktigaste frågorna i valet, säger Per Nilsson, strategichef hos Moderaterna, till P3 Nyheter.

  Miljöpartiet har, inte helt oväntat, en annan syn på saken.

  Inget parti ska komma undan miljöfrågan eller för den delen de andra frågorna som unga tycker är viktiga i valet. Och då behöver det inte bli så sorgligt som den här mätningen visar, att unga prioriterar vissa frågor men tror att det är helt andra frågor som kommer dominera debatten, säger Gustav Fridolin, utbildningsminister, till P3 Nyheter.

   
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra