Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Oro finns kring hur vindkraftsparker till havs kan påverka den marina biologiska mångfalden. Nu visar dock forskning att påverkan åtminstone delvis är positiv med ett ökat antal fiskar.

  Orsaken till att antalet fiskar ökar är att vindkraftsparkerna skapar miljöer där fiske med bottentrål förhindras. Det skonar i sin tur havsbottnen och gynnar bottenlevande arter. Det visar resultaten av den litteraturstudie med över två tusen vetenskapliga artiklar i ämnet som Thomas Dahlgren, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet, har gjort.

  Enligt Dahlgren bidrar även de hårda ytorna på vindkraftverkens fundament till att skapa konstgjorda rev, vilka blir skyddsområden och matplatser för fiskar. Det här har även observerats av dykare vid vindkraftsparken Lillgrund, belägen söder om Öresundsbron.

  Vi har sett massor av liv och kan likställa det med ett konstgjort rev, säger Erik Skog, ordförande i föreningen Swedish Coast and Sea Center, till Svt.

  Påverkan är emellertid inte enbart positiv, men enligt forskning sker den största negativa påverkan under anläggningsfasen. Genom att undvika installation under känsliga perioder kan sådan negativ påverkan begränsas.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!