Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Vindkraftsparker till havs gynnar djurlivet

  Säl, seal Foto: Andreas Trepte

  Forskare har satt gps-sändare på knubbsälar och gråsälar längs med nederländska och engelska kusten för att följa deras mönster. Resultatet var att många av dem söker sig till vindkraftsparkerna Alpha Ventus och Sheringham Shoal där de lärt sig att det finns mat.
  Vindkraftsparkerna till havs skapar artificiella rev där kräftdjur trivs. Kräftdjuren lockar fiskarna, vilka i sin tur drar till sig sälarna. En av sälarna besökte samma vindkraftspark tretton gånger i rad och simmade runt pelarna i en slags formation, skriver GP.
  Tidigare forskning har också visat att tumlare ökat runt vindkraftsparker. Flera studier tyder på en positiv effekt på biodiversiteten, och det har också visat sig att de eventuella negativa effekterna på fågellivet har uteblivit. Det är däremot fortfarande viktigt att de läggs på platser som har så liten potentiell påverkan på fågellivet som möjligt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.