Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Visselblåsare uppmärksammar Trumps klimatsabotage

  Klimatexperten Joel Clement var fram tills nyligen anställd på amerikanska inrikesdepartementet. I somras blev han visselblåsare när han anmälde sin arbetsgivare och rapporterade om hur anställda som jobbade med klimatfrågor blev omplacerade i syfte att få dem att säga upp sig.
  Joel Clement var chef över 25 personer, ansvarig för att samordna USA:s federala klimatpolitik och att hjälpa samhällen i Alaska som hotas av klimatförändringarnas effekter. En dag fick han ett mejl om att han omedelbart skulle förflyttas: han skulle nu, ironiskt nog, istället jobba med att kontrollera intäkter från olje-, gas- och gruvindustrin.

  Det var uppenbart att de ville att jag skulle sluta. Jag är naturvetare, jag kan ingenting om revision. Men jag var inte ensam, ett femtiotal personer omplacerades på liknande sätt. En del fick på kort varsel veta att de skulle arbeta i en annan del av landet, säger Joel Clement till Dagens Nyheter.

  Hans anmälan utreds fortfarande av den amerikanska myndigheten Office of Special Counsel, som bland annat skyddar visselblåsares rättigheter och har befogenhet att utfärda korrigerande åtgärder. Clement säger att om de inte går på hans linje, att omplaceringarna inte bara var fel utan dessutom hotar de sårbara samhällen i Alaska som han tidigare jobbade med, så kommer han att kämpa vidare genom att stämma departementet.
  Enligt Clement har Vita Huset efter Donald Trumps övertagande jobbat med att dra tillbaka de klimatåtgärder Barack Obama infört, samtidigt som de metodiskt försöker underminera forskarvärldens ställning. Han menar att stämningen på inrikesdepartementet blir allt sämre. Tjänstemännens arbete saboteras i syfte att underlätta för Trump-administrationen att totalt byta kurs i klimatarbetet.
  Ett tag hoppades Joel Clement att han skulle få tillbaka sin ursprungliga tjänst, men numera har han sagt upp sig från departementet och titulerar sig ”klimatvisselblåsare”. Efter all den positiva uppmärksamhet han fick i somras har han tagit på sig uppgiften att fortsätta sprida ljus över hur Trump-administrationen saboterar USA:s klimatarbete – han deltar bland annat på klimattoppmötet som just nu pågår i Bonn.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!