Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Ejderungar som inte längre kan dyka och starar som stirrar upp i himlen. Forskarna blir allt säkrare på att tiaminbrist orsakar bland annat hjärnskador bland fåglar. Nu ökar misstankarna att bristen inte är begränsad till fågel och fisk – och boven i dramat är förmodligen människans utsläpp.

  Lennart Balk har länge forskat om tiaminbrist hos djur och är en återkommande gäst i nyhetssofforna. Runt 75 procent av svenska fåglar verkar enligt studier kunna vara drabbade av tiaminbrist. Tiamin, eller vitamin B1, har betydelse för nervernas funktion hos alla ryggradsdjur, men forskningen har hittills mest tittat på hur fåglar påverkas av brist på tiamin. Exempel på beteenden som verkar bli allt vanligare, utöver minskande populationer, är sjöfåglar som ruvar på plastflaskor och ejderungar som inte kan dyka. Ungarna blir då enkla byten för rovfåglar.

  – Det är den största naturkatastrofen som vi har varit i närheten av, det slår ut reproduktionen och beteendet hos flera olika djurarter, säger Lennart Balk, professor i biokemi vid Stockholms Universitet till TT.

  I år kommer två vetenskapliga artiklar från Lennart Balks mångåriga forskningsprojekt vid Stockholms universitet. Artiklarna beskriver hur tiaminbristen påverkar även andra djur utöver fåglar. Man tror att bristen bland annat kan ge hjärnskador, och kan hota överlevnaden för lax och andra djur.

  -Vi kan på ganska goda grunder säga att kraftig tiaminbrist ger förvirring och orienteringsproblem, säger Torsten Mörner vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), statsveterinär och docent i vilda djurs sjukdomar, till TT.

  SVA samarbetar med Stockholms universitet i studien och har följt fåglar i Hanöbukten under många år.

  – Vi tror att det är något fel i ekosystemet som gör att tiamin inte produceras, omsätts eller tas upp som det ska. Fåglarna får det annars via sitt foder, fortsätter Torsten Mörner.

  Nu misstänker man att den så kallade ”älgdöden” också hör ihop med tiaminbristen. Däremot har forskare ännu inte kunnat hitta orsaken till att tiaminbrist visar sig bland allt fler djur. Misstankar riktas mot de farliga ämnen som människor sprider och organiska föreningar som inte fastnar i reningsverken. Flera av de organiska föreningarnas eventuella konsekvenser för miljön är fortfarande okända, kanske är någon av dessa ämnen en anledning till att tiaminet minskar i naturen.

  – Det är mycket som talar för att tiaminbristen beror på människors påverkan på miljön, säger Lennart Balk.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.