Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Volkswagen stäms för icke-transparent klimatlobbyism

  Hur transparent måste företag vara med sitt lobbyarbete? Det är en fråga som nu ska utredas i tysk domstol. Under lupp står Volkswagens klimatlobbyism, med stora svenska, danska och brittiska investerare på klagandesidan. 

  Tidigare har SMB uppmärksammat ett ökande intresse från investerare för bolags hållbarhetsarbete. Nu blir detta ställt på sin spets i och med de aktuella domstolsförhandlingarna i Tyskland. 

  De som stämmer tyska Volkswagen är de svenska allmänna pensionsfonderna AP2, AP3, AP4 och AP7, danska Akademiker Pension och Church of Englands pensionsfond. Syftet tycks vara att investeringsjättarna önskar mer transparens för alla aktieägare, även så kallade minoritetsägare.  

  Som långsiktig ägare uppmuntrar vi Volkswagen att se till att deras påverkansarbete på politiken överensstämmer med deras uttalade klimatambition. Andra tyska börsbolag har publicerat granskningar av sin lobbyingverksamhet. Det är därför oroande att Volkswagen motarbetat denna transparens och att vi som aktieägare inte fått ta upp detta på årsstämman. Tillsammans tar vi detta till domstol för att klargöra denna gråzon inom bolagsrätten i Tyskland, säger Emma Henningsson, ansvarig för aktivt ägande på AP7.

  Den här juridiska utvecklingen är en spännande fortsättning på det tidigare noterade uppsvinget av hållbarhetsintresse bland investerare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!