Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Kläd- och textilindustrin bidrar till stor negativ miljöpåverkan. Trots det bedriver endast 29 av 37 globala modekedjor ett hållbarhetsarbete, skriver Miljö & Utveckling.

  WWF, Den internationella organisationen för rättvis handel, Solidaridad och PAN UK (Pesticide Action Network) har granskat 37 globala storföretag där de rankats utifrån hur hållbar deras bomullsanvändning är.

  Bomullsproduktion förbrukar mycket vatten och kemikalier, och bomullsodlare arbetar ofta under svåra förhållanden. Hållbar produktion kan ändra på det, säger Mariann Eriksson, avdelningschef för marknadsfrågor på WWF.

  Multinationella modekedjor som spanska ZARA och Massimo Dutti är två bland många som i rapporten får rött ljus. Bäst rankning får svenska IKEA och H&M samt den nederländska klädkedjan C&A.

  Idag uppskattas den hållbart producerade bomullen endast utgöra 13 procent av det globala utbudet.

  En hållbar bomullsproduktion är avgörande för de länder där produktionen sker och som redan idag lider akut vattenbrist. Utbudet av hållbar bomull finns, problemet är bristen på klädkedjornas efterfrågan.

   Utbudet finns, så varför väljer inte modeföretagen hållbart? Idag är det bara ett fåtal bolag som driver utvecklingen, men för att hela textilsektorn ska bli hållbar krävs det att fler tar sitt ansvar. Ett konkret steg är att sätta ett mål om 100 procent hållbar bomull till år 2020. Allt annat är en återvändsgränd, säger Mariann Eriksson.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!