Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Positiva nyheter

  Domstol sågar Irlands klimatplan: ”Otillräcklig”

  Irlands Högsta domstol menar att regeringens strategi för utsläppsminskningar behöver skärpas rejält.

  De irländska klimatmålen säger att landet ska minska sina utsläpp med 80 procent till 2050, jämfört med 1990 års nivåer. 2017 lanserade regeringen med pompa och ståt en strategi för hur arbetet med att sänka utsläppen ska gå till.

  Nu har landets högsta domstol dömt ut strategin som otillräcklig för att nå klimatmålen. Anledningen är att planen inte beräknas leda till några betydande minskningar på kort eller medellångt sikt. Det är kort sagt en dålig plan för ett akut problem.

  Miljöorganisationen Friends of The Irish Environment, som drog rättsfallet upp i domstol från början, menar med stöd av IPCC att Irland borde ha minskat sina utsläpp med 25-40 procent från 1990 års nivåer redan 2020. Med domstolens beslut måste nu den irländska regeringen komma med en ny plan som täcker in hela tidsperioden fram till 2050.

  Domen i Irland är bara den senaste i raden av uppmärksammade klimatrelaterade rättsfall världen över. Även Nederländerna tvingas regeringen skärpa klimatmålen efter en dom i Högsta domstolen, och ifjol skrev två miljoner invånare på en stämning mot franska statens klimatarbete.

  Ytterligare ett exempel på klimatjuridikens nya kraft kom i våras, då en brittisk domstol kom fram till att en ny landningsbana på Heathrow inte är förenligt med Parisavtalet. Det blev den första domen i världen att prioritera Parisavtalets löften framför ny fossil infrastruktur.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.