Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Uppgången på elbilsmarknaden håller i sig, försäljningssiffrorna visar att flest väljer laddbara bilar. 27,4 procent av de hittills nyregistrerade bilarna 2022 är rena elbilar.

  Detta visar 2030-sekretariatets rapport från årets nybilsförsäljning som bygger på statistik från Mobility Sweden. Förutom rena elbilar bestod nyregisteringarna årets första fyra månader av 24,9 procent laddhybrider. Utöver det registrerades 0,4 procent gasbilar, vilket dock är en deppigt låg andel.

  Vi ser ett tredubbelt trendbrott. Laddbart är nu det vanligaste valet på nybilsmarknaden, rena elbilar slår laddhybriderna och försäljningen drivs av privatpersoner. För Sveriges möjligheter att nå 2030-målet och för vår roll som förebild i omställningen är detta mycket glädjande, säger Mattias Goldmann från 2030-sekretariatet.

  Märkligt nog fortsätter dock samtidigt inköpen av fossilbilar. 23,9 procent av de nyregisterade bilarna drivs på bensin, 13,1 procent på diesel och 9,4 procent är icke-laddbara hybrider. Detta trots att fossildrivna bilar är dyrare i drift.

  En faktor i det, det vill säga valet mellan fossilt och miljömässigt bättre alternativ, är politiken. 2030-sekretariatet varnar för de många och snabba förändringar av villkoren på marknaden som nu föreslås från politiken och som stärker incitamenten för att skaffa just fossildrivna fordon. De betonar exempelvis problematiken med sänkt drivmedelsskatt och förändringar i bonus-malus. 

  Sammantaget är förändringarna till fördel för fossilbilarna som vi vill bort från, och de skapar en ryckighet som gör det svårt för konsumenten att göra en rimlig bedömning av sina framtida kostnader, skriver 2030-sekretariatet i sitt pressmeddelande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.